Våra råvaror

Jordärtskocka

Jordärtskocka

Jordärtskockan odlades av ursprungsbefolkningen i Nordamerika långt innan européernas ankomst och kom till Sverige först på 1600-talet. Den skördas under hela hösten och en bit in på vintern och det är rötterna som används. De har ett tunt skal med ett saftigt och krispigt fruktkött. Smaken är milt söt och lite nötig.

Gulbeta

Gulbeta

Gulbetan är en gammal kulturväxt som på nytt blivit populär de senaste åren. Den är nära släkt med rödbetan, men gulbetan är brunorange på utsidan och guldgul på insidan. Smaken är mild och söt och påminner även den om rödbetans.

Palsternacka

Palsternacka

Palsternacka odlades redan i antikens Grekland och är en ljusgul till vit rotsak som ser lite ut som en morot till formen. Den härstammar ursprungligen från vildpalsternackan som växer vilt i stora delar av Europa och har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Palsternackan är härdig, lättodlad och har en mild smak.

Mandelpotatis

Mandelpotatis

Mandelpotatis har funnits sedan 1800-­talet. Den är långoval, något böjd och finns i två färgvarianter. Den vita, som är gulvit till gul och den blå som är gulvit med blåaktiga skiftningar. Namnet har med formen att göra – den påminner helt enkelt om en mandel. Mandelpotatis är mycket mjölig, har sötaktig smak och anses allmänt vara en riktig delikatess.

Polkabeta

Polkabeta

Polkabetan började odlas i Italien på 1800-­talet och är en underart till rödbetan. Utvändigt är de väldigt lika, men polkabetan har en något ljusare yta. Inuti har polkabetan en helt annan färgsättning – den är randig i rosarött och vitt, som en polkagris. Om betan kokas försvinner mönstret och den blir helt rosa. Polkabeta har en mildare smak än rödbetan och ett kraftigt, rödaktigt bladverk.

Rödbeta

Rödbeta

I Sverige skördas rödbetan från september till sent in på hösten. Den tros ha sitt ursprung i Sydvästasien och kom till Norden under 1600- eller 1700-talet.
 Rödbetan är lättodlad och härdig med rödgrön och ätbar blast. Själva betan är rund eller cylindrisk och dess röda färg kommer från färgämnet betacyanin. Rödbetan är sötaktig i smaken, medan blasten smakar lite bittert.